Skip to content

Användartips i Microsoft Teams

Microsoft Teams används av allt fler och utvecklas hela tiden vad gäller funktionalitet. Här har vi samlat tips inom olika områden som stöd för dig som är Teamsanvändare.

Funktionalitet som bidrar till bättre möten 

Brusreducering hjälper dig att minimera störande bakgrundsljud så att ni bättre kan höra vad som sägs i diskussionerna. 

Du kan sudda ut bakgrunden om du sitter i en stökig miljö för att inte distrahera mötesdeltagarna och så att du hamnar i fokus. Klicka på symbolen av en person mot streckad bakgrund. 

När ni sitter på olika platser är det lätt hänt att flera börjar prata samtidigt och då kan det vara svårt att komma in i diskussionen. Med räck-upp-handen-funktionen kan alla visa att de har något att säga. Klicka på handsymbolen i navigationsmenyn (längst ner i mitten av skärmen). 

Bättre chatt 

Här är några funktioner som ger bättre chattupplevelse. 

Hoppa mellan konversationer
Du kan flytta ut en viss chatt till ett separat fönster. På så sätt får du bättre överblick och kan enklare hoppa mellan olika pågående konversationer. 

Stöd för offline och låg bandbredd
Du kan skapa och läsa meddelanden, se kanaler, kalendern och nyligen besökta chattar offline. Du kan också skicka chattmeddelanden även när du har dålig uppkoppling. Om uppkopplingen är alltför låg aviserar Teams och sparar meddelandet till dess att det kan skickas. 

Sök för att hitta information snabbare 

Sökrutan (högst upp i mitten) är användbar på olika sätt. 

Sök för att hitta information
Efter ett tag kan det bli svårt att hitta information bland en stor mängd konversationer i ett team. Skriv in ett ord eller en person i sökfältet och du får fram ett urval av konversationer där ordet eller personen är med. 

Kortkommandon som hjälper
Du kan också använda sökrutan för snabbkommandon. Skriv / följt av ett kommando. Till exempel: 

  • /dnd – Teams sätter din status till Stör ej 
  • /filer – visar dina senaste filer 
  • /hjälp – ger hjälp om Teams 

Börja helt enkelt med att skriva /. Då ser du en lista med tillgängliga kortkommandon. 

Teams i mobilen 

Även mobilappen för Teams har sett en enorm ökning i användning. Här är ett par uppskattade funktioner i Teamsappen: 

Dela innehåll från din mobiltelefon
Med Teams i mobilen kan du presentera PowerPoint-bilder, video och foton. Du kan till och med dela din telefonskärm för att visa exakt vad du ser på din telefon för någon annan. Då kan du enkelt presentera innehåll i ett möte även om du inte sitter vid datorn. 

Överför ett konferenssamtal från din dator till din telefon
Du kan överföra ett konferenssamtal från din PC till din mobil (eller vice versa) utan att avbryta mötet. Något som är användbart om ett viktigt möte drar över tiden och du behöver skynda vidare. 

Teams som hjälp för olika yrkesgrupper 

Enhet för att kunna arbeta ”hands free”
Integration mellan Teams och Realwear HMT innebär att personer som behöver arbeta ”hands free” i industriella miljöer kan kommunicera trådlöst med en expert på distans – både i samtal och video, genom en huvudmonterad enhet på sin hjälm. Sedan en tid tillbaka finns även en walkie-talkie funktion i Teams för mobila enheter, där användare enkelt kan kommunicera med sina kollegor genom att enkelt hålla inne en dedikerad knapp för att aktivera walkie-talkie funktionen. 

Stöd för schema och skift
Teamsappen Skift underlättar för arbetslag inom exempelvis sjukvården och för andra som behöver hantera scheman och skift. Schemaläggning, filtrering för att se sitt eget schema, byte av skift och chatt med andra teammedlemmar är några av funktionerna. 

Teamstelefoni för småföretag 

Sedan den 1 april 2020 är Teamstelefoni en möjlighet även för små och mellanstora företag med Business-licens i Office 365 (tidigare fanns det bara för E-licenserna). 

I korthet innebär Teamstelefoni att du använder Teams för att ringa och ta emot, inte bara interna samtal, utan även externa. Du väljer också om du vill ringa/svara med din dator eller med din mobiltelefon.